Skip links

رمز ارز یا ارز دیجیتال چیست؟ (هر آنچه که لازم است در سال 2020 بدانید)

رمز ارز چیست و چه ویژگی‌هایی دارد؟ رمز ارز (Cryptocurrency) یک نوع دارایی دیجیتالی قابل معامله است. کریپتوکارنسی از دو کلمه Crypto به معنی رمز و Currency به معنای ارز تشکیل شده است. علت این نام گذاری این است که رمز ارزها از رمزنگاری برای تایید صحت تراکنش‌ها استفاده می‌کند. رمز ارزها زیر مجموعه ارزهای دیجیتالی قرار میگیرند. ارزهای دیجیتالی مفهومی عام تری دارند که الزاما از رمزنگاری استفاده نمی‌کنند. در واقع هر رمز ارزی یا همان ارز رمزپایه یک ارز دیجیتالی است اما برعکس آن صادق نیست. در حال حاضر بیش از یک هزار نوع رمز ارز در جهان وجود دارد که معروف ترین آن بیت کوین است که احتمالا نام آن را شنیده اید. با ما همراه باشید.

به منظور درک بهتر و ساده تر رمز ارزها ابتدا کلیپ زیر را به دقت مشاهده کنید.

رمز ارز چیست ؟
کلیپ آموزشی ارز دیجیتال چیست ؟
طبقه  بندی ارزهای دیجیتال و رمز ارزها
رمز ارز (Cryptocurrency) یک نوع دارایی دیجیتالی قابل معامله است

تاریخچه رمز ارزها

اولین باری که اکثر مردم درباره ارزهای رمزنگاری شده یا همان رمز ارزها چیزهایی شنیدند وقتی بود که اولین رمز ارز یعنی بیت کوین ایجاد شد. برای آشنایی با بیت کوین مقاله بیت کوین چیست را مطالعه کنید. با این حال، هنگامی که بنیانگذار اسرارآمیز بیت کوین یعنی ساتوشی ناکاموتو، اولین رمز ارز سودمند جهان را ایجاد کرد، او به هیچ وجه قصد ابداع پول جدیدی را نداشت. اما پول دیجیتال مفهومی است که مدتها قبل از بیت کوین هم وجود داشت. اولین نمونه آن شرکتی به نام DigiCash بود که در سال 1989 تأسیس شد و سعی در ایجاد اولین ارز دیجیتال پرکاربرد جهان داشت. DigiCash یک شرکت پول الکترونیکی بود و یک پروتکل پرداخت ناشناس ایجاد کرده بود که بر اساس رمزنگاری اطلاعات ساخته شده بود. با این حال، بعد از عدم موفقیت در جا انداختن این جریان، و عدم استقبال عمومی، DigiCash مجبور شد در سال 1998 اعلام ورشکستگی کند.

ده سال بعد، بعد از سقوط اقتصادی سال 2008، یک یا گروهی از افراد توسعه دهنده ناشناخته، که تا به امروز فقط با عنوان Satoshi Nakamoto شناخته شده است، ویژه ای را در مورد یک سیستم پول نقد الکترونیکی غیر متمرکز و همتا به همتا در سال 2009 منتشر کرد. این پروژه منبع باز بود (به معنای اینکه هر توسعه دهنده‌ای می تواند به آن کمک کند) و به بیت کوین Bitcoin معروف شد و اولین نمونه از رمز ارزها بود. از آن زمان بعد هزاران ارز رمزنگاری شده دیگر به وجود آمدند، از پروژه های جدی با هدف تغییر جهان با امکان پذیرش استفاده از فناوری بلاک چین گرفته تا ارزهایی که صرفاً به عنوان تفریح ساخته شده اند.

ویژگی‌های رمز ارزها

بسیاری از مردم رمز ارزها را به عنوان گوشه ای از اقتصاد عادلانه تر آینده می‌بینند، و اعتقاد دارند که رمز ارزها میتواند جایگزین پول رایج فعلی گردد. علت این امر این است که سیستم رمز ارزها غیر متمرکز است و هر فردی میتواند بدون هیچ واسطه‌ای (مثل بانک ها) از آن استفاده کند. ارزهای دیجیتالی هیچ گونه ماهیت فیزیکی ندارند. این قضیه مانند اعتبار بانکی شما است و شبیه سیستم بانکداری دیجیتالی فعلی عمل میکند. شما هر روز با کسری از رقم دیجیتالی که در حساب بانکی خود دارید، مبلغی را به حساب فرد دیگری می فرستید. در واقع موجودی حساب شما چیزی نیست جز اطلاعاتی که در یک پایگاه داده وارد می‌شود و هیچ تبادل فیزیکی صورت نمی گیرد. سیستم رمز ارزها نیز بر همین اساس انجام می شود. در اینجا نیز یک پایگاه داده بزرگ اطلاعات برای ذخیره سازی تراکنش ها وجود دارد که بلاک چین نام دارد. این سیستم که یک پایگاه داده غیر متمرکز است (تشکیل شده از تمامی کاربران Nodes ) با توجه به میزان موجودی هر آدرس، تراکنش‌ها را تایید میکند. تفاوت این است که ارزهای رمزنگاری شده کاملاً دیجیتالی هستند و هیچ گزینه ای برای خارج کردن رمزارزها به صورت کاغذ یا سکه وجود ندارد.

ماهیت غیر متمرکز بودن، تفاوت عمده بین ارزهای رمزپایه و مدلهای مالی سنتی است. غیر متمرکز بودن به این معنی است که وقتی شما یک تراکنش انجام می‌دهید، تأیید انجام این تراکنش توسط هیچ مقام مرکزی مانند یک بانک انجام نمی شود، بلکه کل شبکه (تشکیل شده از رایانه های تمام کاربران که به صورت همتا به همتا با هم در ارتباط هستند) به این توافق می رسند که معامله شما صحیح است و تراکنش را تایید میکنند. بسیاری از مردم این موضوع را یکی از جذاب ترین  جنبه های ارزهای رمزنگاری شده می دانند. این توزیع قدرت درعصر رمز ارزها بسیار مهیج است زیرا  پول در آن توسط مردم کنترل می شود، نه سازمان های بزرگ شرکتی مانند بانک ها. همچنین بسیاری از ارزهای رمزنگاری شده ضمانت حریم خصوصی را ارائه می دهند زیرا هویت هر فرد در پشت تراکنش ها پنهان است، به این معنی که نام و نشان واقعی شما اصلا مهم نیست و سیستم شما را تنها با یک آدرس که تشکیل شده از چند حرف و عدد می‌شناسد.

هنگام استفاده از رمزارزها، یک کلید عمومی و یک کلید خصوصی دارید که هر دو به عنوان رشته هایی از اعداد و حروف تصادفی ظاهر می شوند. کلید عمومی مثل شماره کارت بانکی شما است و شما می‌توانید آن را در اختیار همه قرار دهید. هر کسی می‌خواهد برای شما ارز دیجیتالی بفرستد باید کلید عمومی شما را داشته باشد. اما کلید خصوصی مثل رمز دوم کارت بانکی است و هر کسی این رمز را در اختیار داشته باشد میتواند از حساب شما پول بر داشت کند. بنابراین بسیار مهم است که شما هرگز کلید خصوصی خود را به کسی نگویید و آن را در مکانی امن بنویسید و ذخیره کنید. نکته دیگر این است که وقتی صحبت از رمز ارزها است، فراموش کردن کلید خصوصی به معنی از دست دادن دارایی شما است. اگر کلید خصوصی خود را گم کنید هیچ راهی برای بازیابی آن وجود ندارد و ارزی که در آن آدرس باشد برای همیشه غیر قابل استفاده خواهد شد.

درست مانند ارزهای رایج که امروزه از آنها استفاده می کنیم، از رمز ارزها  نیز می توان برای پرداخت و خرید کالا و خدمات استفاده کرد. در حالی که در گذشته میزان شرکت‌هایی که پرداخت رمزارز را قبول می‌کردند بسیار محدود بود، با گسترش آگاهی عمومی و استقبال مردم، این شرکت ها اکنون بطور مداوم در حال رشد هستند. متداول ترین رمز ارز بیت کوین است زیرا اولین رمزارزی بود که ایجاد شد. بعد از بیت کوین به مرور دیگر رمزارزها نیز پا به عرصه گذاشته اند.

ویژگی رمز ارزها در یک تصویر

ویژگی های رمز ارزها (ویژگی های ارزهای دیجیتال)
رمز ارز یا  ارز دیجیتال چیست؟ (هر آنچه که لازم است در سال 2020 بدانید)
ویژگی های رمز ارزها (ویژگی های ارزهای دیجیتال)

چند نمونه از مکانهایی که ارزهای رمزپایه را می پذیرند:

شبکه پلی استیشن – شبکه بازی های Sony به بازیکنان اجازه می دهد تا برای بازی ها ، اشتراک ها و هزینه های خود از بیت کوین استفاده کنند.

Expedia – یکی از بزرگترین آژانس های مسافرتی آنلاین در جهان است که بیت کوین را می پذیرد.

بنیاد ویکی مدیا – بنیادی که صاحب ویکی پدیا، بزرگترین دائره المعارف آنلاین جهان است که کمکهای مالی را به صورت ارز رمزنگاری شده پذیرفته است.

Etsy – بستر تجارت الکترونیک معروفی در زمینه فروش کالاهای دست ساز است که به فروشندگان خود گزینه ای را برای پذیرش پرداخت با رمزارزها ارائه می دهد.

PayPal– احتمالا می دانید PayPal، یک پلتفرم امن آنلاین برای معاملات و تجارت به صورت الکترونیک است. PayPal بیت کوین را به عنوان یکی از روش های پرداخت پذیرفته است.

دلایل ارزش گذاری رمز ارزها

یکی از متداول ترین سؤالات در صنعت رمز ارزها در رابطه با ارزش گذاری آنها است. برخی افراد تصور می‌کنند که رمز ارزها به نوعی ارزش ذاتی کمتری نسبت پول‌های فیات (پول‌های رایج بدون پشتوانه)  دارند، زیرا نمی توانند به صورت فیزیکی نگهداری شوند. حتی امروزه که پشتوانه پول‌های رایج دیگر مورد حمایت کالاهای فیزیکی (مثل طلا) نیستند، باز هم این تصور کما بیش وجود دارد.

تفاوت اصلی بین ارزهای رمزپایه و ارزهای فیات در این است که آنها به مانند ارزهای فیات توسط دولتها پشتیبانی نمی‌شوند. با وجود ماهیت در حال تحول پول‌های رایج که دیگر ارزش ذاتی آن توسط کالای فیزیکی تأمین نمی شود، اما هنوز هم توسط دولت‌های صادر کننده آنها حمایت می شوند. در نتیجه، ارزش ارزهای فیات عموماً مبتنی بر ثبات دولتی است که آن ارز را صادر کرده است. یعنی اگر دولت یک کشور از بین برود، پول آن مملکت هم ارزشش را از دست می‌دهد.

ارزهای دیجیتالی معمولا بدون پشتوانه هستند اما ارزش گذاری رمز ارزها براساس عوامل مختلفی صورت می‌گیرد که بستگی به شبکه ای دارد که در آن ساخته شده است. این بیشتر تحت تأثیر عوامل مختلفی از جمله:

عرضه و تقاضا

برای مثال ، فقط 21 میلیون بیت کوین وجود خواهد داشت که با نرخ ثابت منتشر می شوند، به این معنی که تورم نباید بر ارزش ارز تأثیر گذار باشد، البته اگر بتوان فرض کرد که تقاضای مداوم برای بیت کوین وجود داشته باشد. اگرچه چنین سیستمی توسط تمام ارزهای رمزنگاری استفاده نمی شود.

قیمت بیت کوین

بیت کوین اولین رمز ارز بوجود آمده است. به همین علت تمام ارزهای رمزنگاری شده پس از آن براساس قیمت بیت کوین پایه گذاری شده و به آن وابسته شده‌اند، به این معنی که تغییر در قیمت بیت کوین می تواند بر سایر ارزها تأثیر بگذارد.

انرژی

برق مورد نیاز برای اعتبارسنجی معاملات و استخراج رمزارزها موضوع مهمی است. تایید تراکنش‌ها و پروتکل استخراج بیت کوین ، برق زیادی را مصرف می کند. بنابراین هزینه‌های مربوط به تامین انرژی میتواند بر قیمت هر رمز ارزی تاثیر گذار باشد. همچنین سخت‌تر شدن فراید استخراج در طی زمان، باعث افزایش برق مورد نیاز برای ماینرها خواهد شد. بنابراین میزان سطح دشواری که ماینرها برای تأمین امنیت شبکه با آن روبرو هستند می تواند بر قیمت هر بیت کوین تأثیر بگذارد.

درک عمومی

چگونگی درک سرمایه گذاران از فضای بلاک چین و همچنین هر نوع ارز رمزنگاری شده، مستقیما بر قیمت آن ارز تأثیر می گذارد. به عنوان مثال، اگر رسانه ها از فضای بلاک چین مثبت گزارش کنند، می توانیم شاهد رشد قیمت ها باشیم. به همین ترتیب ، اگر مردم در مورد یک رمز ارز خاصی تصور بدی بکنند، قیمت آن سقوط خواهد کرد. در واقع یکی از پشتوانه‌های رمز ارزها، ارزشی است که مردم در فکر خود برای آن قائل هستند.

سرمایه گذاران بزرگ

سرمایه گذاری که مبلغ قابل توجهی از رمز ارز را در اختیار دارد و تصمیم می گیرد که همه آن را با قیمت پایین بفروشد، منجر به افت قیمت آن ارز می‌شود. بر عکس این موضوع نیز صادق است. اگر یک سرمایه گذار بزرگ قصد خرید تعداد زیادی رمز ارز داشته باشد، قیمت خود به خود بالا خواهد رفت. چنین سرمایه گذارانی بعضاً به عنوان “نهنگ” شناخته می شوند زیرا سرمایه گذاری‌های آنها تأثیرات چشمگیری بر کل بازار دارد.

با توجه به همه این عوامل تاثیر گذار، قیمت ارزهای رمزنگاری شده می تواند بی ثبات باشد، به همین دلیل برخی از سرمایه گذاران آنها را فرصتی برای درآمدزایی می دانند. در حالی که ارزش دلار یا یورو معمولاً نسبتاً پایدار است.

معامله و مبادله رمز ارزها چگونه‌ است؟

شما احتمالا با سهام آشنا هستید. تجارت سهام بر اساس یک اصل اساسی مهم کار میکند، هدف این است که قبل از رشد ارزش سهم، آن را بخرید و قبل از کاهش قیمت، آن را بفروشید. تجارت رمز ارزها و به طور کلی ارزهای دیجیتالی نیز به همین گونه است. تفاوت اصلی بین سهام معاملاتی و رمز ارزها این است که سهم را با پول‌های رایجی مثل دلار و یورو خریداری می‌کنند اما رمز‌ارزها را باید با یک رمز‌ارز دیگری خریداری کنید. رمز ارزها به طور کلی با بیت کوین یا در برخی موارد با اتریوم خریداری می شوند. این بدان معنی است که برای خرید نشانه هایی از قبیل LSK ، یک سرمایه گذار بالقوه برای خرید این ارز باید ابتدا از طریق یک کارگزار (مثل باینانس Binance) اقدام به خرید بیت کوین کند. او به کارگزار مبلغ دلاری بیت کوین را پرداخت میکند و در ازای آن، بیت کوین می‌گیرد. حالا با این بیت کوین می‌تواند هر رمزارزی را که می‌خواهد، بخرد. قیمت یک بیت کوین در حال حاضر حدود 10 هزار دلار است. شاید همه افراد نتوانند بیت کوین بخرند. اما عجله نکنید. شما می‌توانید یک دهم، یک هزارم یا یک صد هزارم بیت کوین را بخرید. در واقع شما با هر مبلغی که بخواهید می‌توانید شروع به سرمایه گذاری کنید. در طول این سال‌ها مبادله‌ی رمزارزها به یک تجارت بسیار بزرگ تبدیل شده است. تا زمان نوشتن این مقاله، مجموع ارزش همه‌ی رمزارزهای دنیا به بیش از ۳۵۰ میلیارد دلار رسیده است. بازار رمزارزها به علت نوسانات شدید، بازاری بسیار هیجان‌انگیز است. معامله‌گران می‌توانند میلیون‌ها دلار پول بدست آورند و همه‌ی این پول‌ها را در یک روز از دست بدهند. توصیه‌ی ما به تازه‌واردان این است که با پولی اقدام به معامله رمز‌ارزها  کنید که توان از دست دادنش را دارید. هیچ تضمینی در این بازار وجود ندارد.

اما با آموزش های دقیق می توانید در این بازار بسیار موفق عمل کنید.

خلاصه

در این مقاله فهمیدیم رمز ارز با ارزدیجیتال چه تفاوتی دارد و درباره تاریخچه رمز ارزها صحبت کردیم . متوجه شدیم این رمز ارزها کجا ذخیره میشوند و چگونه میتوانیم با آنها معامله کنیم . مهم ترین ویژگی های آنها را میدانیم و همچنین نحوه ارزش گذاری آنها را درک کردیم

درمقالات زیر میتوانید ادامه مطالب درباره رمز ارزها را مطالعه کنید.

دیدگاه خود را بیان کنید

نام*

وبسایت

دیدگاه

مشاوره رایگان تلفنی