بیت کوین چیست و چگونه کار میکند؟ [آپدیت 2020]
بیت کوین چیست؟ شاید این سوال برای شما پیش آمده است که این “بیت کوین” چیست که به تازگی اینقدر سر و صدا به پا کرده است. این روزها صحبت از چیزی به نام بیت کوین و در کنار آن ارزهای دیجیتالی زیاد شنیده میشود. بعضا تعاریف ناقص و گاهی اشتباه در وب فارسی در مورد بیت کوین دیده میشود، همین مسئله ما را مجبور کرد تا در یک مقاله کامل آن را بررسی کنیم. اما واقعا بیت کوین چیست، برای چی به وجود آمده است؟ و چه کاربردهایی دارد؟ در این مقاله قصد داریم به تمامی سوالات مهم و اساسی در مورد بیت کوین پاسخ مناسبی بدهیم. البته دایره این سوالات بسیار وسیع است و قطعا این مقاله تمامی سوالات موجود درباره بیت کوین را در بر نمیگیرد. اما سعی شده است که تمام سوالاتی که به نوعی مربوط به ماهیت و چیستی بیت کوین است، بی پاسخ نماند. همچنین نحوه استفاده از بیت کوین و کاربردهای آن را در این مقاله مورد بررسی قرار داده ایم. سعی کرده ایم مطالب را به زبان ساده بیان کنیم که تمام افراد بتوانند از ان آستفاده لازم را ببرند. با ما همراه باشید.
مقدمه
در گذشته های دور انسان برای تامین نیازهای خود، اقدام به فعالیتهای فردی مثل شکار میکرد. با رشد جوامع انسانی و علاقه انسان به زندگی اجتماعی، داد و ستد بین مردم روایج پیدا کرد. با گذشت زمان بشر متوجه شد نمیتواند به تنهایی و با زور چیزهایی را که میخواهد به دست آورد، ناگزیر حاضر شد از راه معاوضه جنس با جنس (معاوضه مستقیم کالا با کالا) نیازهای عادی زندگی خود را فراهم کرده و از این راه زندگی کند. در اینگونه داد و ستدهای اولیه، معاوضه دو کالا با هم بدون تعیین ارزش و معیاری برای سنجش ذاتی آنها انجام میشد. این رویه ادامه داشت تا آنکه انسان راه مبادله غیر مستقیم را در پیش گرفت و همین انتخاب موجب پیدایش “پول” شد. همان طور که احتمالا میدانید پول در ابتدا به صورت سکه های طلا و نقره بود. بعد از آن پول های کاغذی به شکل امروزی با پشتوانه طلا ایجاد شد. یعنی به ازای طلای موجود، معادل پولی آن چاپ شد و خود طلا در جایی (مثلا بانک مرکزی) نگهداری میشد. این رویه نیز چندان پایدار نبوده و نیست. چون دست کشور ها برای چاپ پول باز بود و دولت ها میتوانستند بدون توجه به ذخایر طلای کشور پول تولید کنند و مشکلات اقتصادی زیادی را به وجود آوردند. بعدها با پیشرفت اقتصاد و مفاهیم اقتصادی، GDP کشور ها یعنی تولید تاخالص ملی آن ها پشتوانه پول های کاغذی قرار گرفت. اما مشکل اصلی حل نشد. هنوز هم دولت ها و بانک ها می توانند بدون توجه به پشتوانه آن ها پول چاپ کنند. و این در همه جای دنیا اتفاق می افتد. هر زمان که دولت ها دچار مشکل میشوند به چاپ پول روی میاورند و این کار مشکلات اقتصادی زیادی مثل تورم و … را به وجود میاورد.
پول بدون پشتوانه چیست؟
پول بی پشتوانه (Fiat Currency) نام آن از واژه لاتین فیات به معنی “بگذارید انجام شود” گرفته شده است. در سال 1971 ریس جمهور ایالات متحده آمریکا نیکسون، در یک سخنرانی که به نیکسون شاک معروف است به تبدیل پذیری مستقیم دلار آمریکا به طلا پایان داد. و مفهوم پول فیات شکل گرفت.
برای اینکه این موضوع را بهتر درک کنید بیایید با هم ویژگی های پول را در مفهوم اقتصادی آن بررسی کنیم:
پول رایج باید ۵ ویژگی داشته باشد:
- مورد قبول عموم باشد.
- بادوام باشد.
- استفاده از آن آسان بوده و قابل تقسیم به قسمتهای کوچکتر باشد.
- دارای ارزش ثابت باشد.
- تولید آن محدود باشد.
خب با این ویژگی هایی که مطرح شد به نظر شما پول واقعی چیست؟
از منظر من در حال حاضر تنها چیزی که همه این 5 ویژگی را داشته باشد فلز طلا است. و هر چیز غیر از آن تنها ارزی برای داد و ستد است.و میتواند بدون پشتوانه باشد.
مشکلات پول های بدون پشتوانه
حتما شما هم شنیده اید که در حال حاضر قیمت فلز به کار رفته در یک سکه 100 تومانی، بیشتر از 100 تومان است! از طرفی فلز بکار رفته در یک سکه 500 تومانی ارزش کمتری از 500 تومان دارد. پس چرا 500 تومان ارزش دارد؟ جواب این است که ارزش بالاتر آن به دلیل دستور حکومت است. بنابراین به نظر میرسد پولهای بی پشتوانه که وابستگی مستقیم به دولت ها دارند، باعث این گونه تناقضات شده است! از طرفی به دلیل اینکه ارزش پول بیپشتوانه تنها وابسته به حکومت تولید کننده آن است، در صورت از بین رفتن آن حکومت این نوع پول بیارزش میگردد! برای مثال پول رسمی کشور عراق، بعد از حمله نیروهای بینالمللی دارای سقوط بسیار شدید ارزش شد. اما خطر بزرگ در استفاده از پول بیپشتوانه تورم بسیار شدید و بحرانی و افزایش بیش از حد نقدینگی به دلیل نامحدود بودن امکان تولید پول است. معمولاً تمامی کشورها از ارگانی به نام بانک مرکزی برای کنترل میزان تولید پول استفاده میکنند. اما به نظر میرسد این رویه نیز رو به پایان است. در حوالی سال 2008 میلادی، از چیزی به نام ارزهای دیجیتالی صحبت به میان آمد که بسیاری از آینده پژوهان بر این باورند که در آینده نه چندان دور، ارزهای دیجیتالی جایگزین پول بی پشتوانه امروزی، در بسیاری از معاملات بین المللی خواهد شد.
ارزهای دیجیتالی چیست؟
مسیر رسیدن به بیت کوین با اجساد تلاش های ناموفق پوشانده شده است.
bitcoin and cryptocurrency technologies book
به نظر میرسد اکنون نوبت به سیستمهای مالی جدید رسیده است. در بالا گفتیم که مبادلات کالا به کالا و سپس مبادله کالا با فلزات ارزشمندی مانند طلا به سمت سویی رفت که امروزه شاهد تولید پولهای بیپشتوانه بر اساس دستورات حکومتی هستیم.
با رشد تکنولوژی و فناوری دیجیتال و اینترنت در جهان، دسترسی ما به همین پول های کاغذی هم از طریق اینترنت میسر شد. و ما میتوانیم از طریق اینترنت موجودی حساب خود را ببینیم یا به هرجایی که میخواهیم پول پرداخت کنیم درحقیقت ما مالک یک سری اعداد هستیم که در پایگاه داده بانک ما ثبت شده است. و به ما نمایش داده میشود. اعدادی که ماهیت فیزیکی ندارند و ما فقط با این اعداد سر و کار داریم . با پیشرفت تکنولوژی رفته رفته ایده ی تولید یک پول دیجتال در ذهن بشر شکل گرفت اما بسیاری از این ایدها به دلیل نبودن یک سیستم مطمعن مانند بانک مرکزی و مشکلاتی مانند دبل اسپندینگ به شکست منجر شدند. این مقدمه کوتاه را بیان کردیم تا ذهن شما کمی با امکان ایجاد پول غیر فیزیکی (دیجیتالی) آشنا شود. با توجه به این مقدمه، امکان وجود یک ارز دیجیتالی که هیچ گونه ماهیت فیزیکی ندارد، چندان تعجب برانگیز نیست. برای روشن شدن مفهوم ارزهای دیجیتالی، ابتدا اجازه بدهید کمی در مورد اطلاعات دیجیتالی صحبت کنیم.
اطلاعات دیجیتالی و رمزنگاری آنها
اطلاعات دیجیتالی به یک سری اطلاعات گسسته اطلاق میشوند که برای دستگاه های دیجیتالی معمولا به صورت 0 و 1 تعریف میشوند. اطلاعات دیجیتالی در مقابل اطلاعات آنالوگی (اطلاعات پیوسته) قرار دارند. اما اطلاعات دیجیتالی همیشه در خطر هک شدن هستند. رمزنگاری یا کریپتوگرافی، علمی است که برای ایجاد روش هایی امن جهت ذخیره و انتقال اطلاعات بکار گرفته میشود. در دنیای امروزی که اطلاعات بسیار مهم و ارزشمند هستند، لزوم رمزنگاری اطلاعات دیجیتالی بیش از پیش احساس میشود. روش کار این علم به این گونه است که اطلاعات را طبق یک الگوریتم ریاضی، به رشته هایی از کارکترها و اعداد تبدیل میکند. رمزگشایی این اطلاعات رمزنگاری شده تنها توسط کسانی که که از الگوریتم آن آگاهی و کلید رمز را در اختیار دارند، امکان پذیر است. در علم رمزنگاری، وجود اطلاعات یا انتقال آن از چشم دیگران مخفی نمی ماند؛ اما هیچگاه محتوای اصلی اطلاعات ذخیره شده یا در حال ارسال برای افراد متفرقه به نمایش در نخواهد آمد.
ارزهای دیجیتالی به عنوان اطلاعات دیجیتالی رمزنگاری شده
ارز دیجیتالی (Digital currency) یا ارز مجازی (گاهی ارز مجازی مفهوم گسترده تری دارد) یک نوع ارز الکترونیکی است که بر پایه اطلاعات دیجیتالی رمزنگاری شده قرار دارد. ارزهای دیجیتالی به صورت الکترونیکی تولید، ذخیره و منتقل میشوند. همان طور که گفته شده اطلاعات دیجیتالی بر پایه 0 و 1 کار میکنند و طبیعی است که ارزهای دیجیتالی نیز از همان ساز و کار طبعیت میکنند. اگرچه ارزهای دیجیتال مبحثی تقریبا جدید هستند اما اولین بار ایده آن را دانشمندی آمریکایی به نام David Chaum مطرح کرد. ارز دیجیتال به یک سیستم انتقال وجه الکترونیک گفته می شود که برای تایید تراکنش ها و تشکیل واحدهای جدید، متکی به بانک های مرکزی نبوده و نیازی به شخص ثالث ندارند. ارز دیجیتال مفهومی بسیار گسترده دارد و به طور کلی میتوان گفت که به هر ارزش ایجاد شده در بستر دیجیتال اشاره دارد.
ارزهای دیجیتالی بی پشتوانه هستند؟
ارزهای دیجیتالی پشتوانه فیزیکی ندارند و دقیقا به مانند پول های فیات که پشتوانه آن ها در تعریف: تولید ناخالص ملی است، (که البته متوجه شدیم مقدار خیلی زیادی از ارزهای فیات حتی تولید را هم پشتوانه خود ندارند و کاملا بدون پشتوانه هستند.) پشتوانه ارزهای دیجیتال هم تکنولوژی، پروژه و هدفی است که دنبال میکنند. البته بعضی از ارزهای دیجیتال، پول های فیات را پشتوانه خود قرار داده اند مثل ارز تتر (USDT) که دلار را پشتوانه خود قرار داده است.
رمز ارز یا Cryptocurrency
رمز ارز معادلی است برای واژه Cryptocurrency در نظر گرفته شده است که به معنی ارز رمزی میباشد. این واژه از دو کلمه Crypto به معنی رمز و Currency به معنی ارز (پول) تشکیل شده است. رمز ارزها یکی از انواع ارزهای دیجیتالی میباشند. رمز ارزها پدیده های نو ظهوری هستند، از این رو ممکن است در مراجع مختلف تعاریف متفاوتی داشته باشند. رمز ارزها پشتوانهای مانند طلا ندارند و به هیچ بانک و یا دولتی وابسته نیستند. . اما در عوض در سیستم رمز ارزها، تراکنش ها در یک دفتر کل توزیع شده به نام بلاک چین ثبت و رمزنگاری می شوند، و این موضوع امکان پرداخت های مستقیم و فرد به فرد را بدون هیچ واسطه ای مثل بانک فراهم می کند. برای درک بهتر این موضوع پیشنهاد میکنم حتما مقاله بلاک چین چیست را مطالعه کنید حالا میخوایم بیشتر با مفهوم رمز ارزها و جایگاه آن در طبقهبندی انواع پول آشنا بشیم نگاهی به شکل زیر بیاندازید:
مسیر رسیدن به چیزی به اسم رمزارز یا همون ارز رمزنگاری شده از سپرده های الکترونیک بانکی شروع شد بعد از اون ارزهای مجازی مثل وب مانی پرفکت مانی و … پدید اومدن که مشکلاتی مثل غیر قابل اعتماد بودن و دابل اسپندینگ داشتند اما رفته رفته این خواسته ی بشر با استفاده از تکنولوژی بلاکچین تکمیل شد و چیزی به اسم رمز ارز به وجود آمد.
رمز ارز یا ارز دیجیتال؟
شکل بالا به سادگی هر چه تمام تر جایگاه و تفاوت ارزهای مجازی و رمزارزها، و همچنین جایگاه پول نقد نسبت به رمزارزها را نشان میدهد. در توضیح پول کالایی باید بگوییم، پول کالایی یا پول کالا (Commodity Money) نوعی کالای اقتصادی است که به عنوان پول پذیرفته شده و به کار میرود. پول کالایی به عنوان راهکاری برای غلبه بر مشکلات معاملات پایاپای مطرح شد. کالایی که به عنوان پول کالایی انتخاب میشود به شرایط اقتصادی و جغرافیایی آن جامعه بستگی دارد. باتوجه به تصویر بالا، رمزارزها یک نوع ارز الکترونیک هستند اما هر ارز الکترونیکی، رمز ارز نیست. رمز ارزها و ارزهای مجازی ویژگیهایی مشابه با پولهای فیزیکی دارند، اما معمولاً تراکنشهای انتقال سرمایه رمز ارزها بهصورت آنی و بدون هیچ واسطه ای بین افراد قابل انجام است. در واقع این ویژگی مهم ترین مزیت رمز ارزها نسبت به پول هایی است که شما در تصویر بلا میبینید. تاکنون شما با ارزهای دیجیتالی و رمز ارزها و مفهوم آن تا حدی آشنا شده اید. حال زمان آن رسیده است که ببینیم بیت کوین چیست و چه کاربردهایی دارد.
بیت کوین چیست؟
تاریخچه و ماهیت بیتکوین
اولین بار در سال 2008 یک کاربر اینترنتی به نام ساتوشی ناکاموتو از تکنولوژی بلاکچین استفاده کرد و مقاله رمز ارز بیت کوین در فوروم های اینترنتی منتشر کرد. هویت ساتوشی تا کنون نامشخص است گروهی تصور میکنند یک سازمان پشت بیت کوین قرار دارد و عده ای هم با استناد به کلماتی که ساتوشی در فوروم ها استفاده کرده و زمان هایی که ایمیل هایی ارسال کرده او را یک شخص متعلق به بریتانیا میدانند. من هم گزینه دوم را محتمل تر میدانم و معتقدم هر چه که هست آنچه ما در ما در پروتوکل بیت کوین میبنیم زاده تفکر یک نابغه است.
علت محبوب شدن بیت کوین ایده غیر متمرکز بودن آن است. به این معنی که هیچکس نمیتواند به تنهایی کنترل شبکهای که بیت کوین در بستر آن داد و ستد میشود (بلاک چین) را در دست داشته باشد و همچنین هیچ کس مالک اصلی آن نیست. هیچ بانک، دولت، نهاد یا حکومتی در جهان بیت کوین را کنترل نمیکند. این موضوع اگرچه کمی عجیب و ناامن به نظر میرسد، اما نقطه قوت بیت کوین است چرا که در حقیقت کنترل آن به دست تمام کاربران آن است. و میتواند خود را یک پول جهانی معرفی کند که متعلق به همه ی مردم است. برای این کار بیت کوین از شبکه بلاکچین و پروتکل اثبات کار استفاده میکند. میدونم ممکنه الان فکر کنی که یکم پیچیده شد اما صبر کن بزار یه قدم به عقب برگردیم و با هم پیش بریم خب زمانی که ما با سپرده های بانکی از طریق اینترنت پول جا به جا میکردیم تو دیتابیس (پایگاه داده) بانک ثبت میشد که به عنوان مثال من به علی 50 میلیون ریال واریز کردم و اعداد بین حساب من و علی جا به جا میشود. حالا برای بیت کوین چه اتفاقی میفته؟
بلاک چین بستری برای انتقال و تراکنش های بیت کوین
ساتوشی از شبکه بلاکچین برای ثبت تراکنش های بیت کوین استفاده کرد. و پروتکل بیت کوین رو روی بستر اون سوار کرد. تمامی تراکنشهای بیت کوین به صورت همیشگی و غیر قابل تغییر بر روی شبکه بلاکچین ذخیره میشود. بزارید یه مثال دیگه براتون بزنم تصور کنید من میخواهم یک بیت کوین به حساب علی واریز کنم. من باید آدرس کیف پول علی (در مورد کیف پول ها جلوتر بیشتر توضیح خواهم داد) را داشته باشم. من یک بیت کوین را به کیف پول علی واریز میکنم و این تراکنش در بلاکچین بیت کوین ثبت میشود و اعداد بین حساب من و علی جابه جا میشود. ولی این کار توسط چه کسی انجام میشود؟ چه کسی تایید میکند که این تراکنش درست بوده است ؟ در مثال قبل دیدم که بانک به عنوان یک واسط متمرکز بین من و علی قرار گرفت و تایید کننده تراکنش ما بود اما در شبکه بلاکچین بیت کوین چه اتفاقی میافتد؟
استخراج بیت کوین و اثبات انجام کار
در خقیقت این کار توسط ماینر های بیت کوین انجام میشود، ماینر ها یا همان استخراج کننده های بیت کوین که همان نود های شبکه هستند وظیفه ی تایید تراکنش ها، هش کردن تراکنش ها (رمزنگاری آن ها) و ذخیره سازی آن ها در بلاکچین بیت کوین را بر عهده دارند. و در اصل ماینر ها ستون فقرات این شبکه هستند که در سرتاسر دنیا پخش شده اند و یک شبکه غیر متمرکز و توزیع شده ساخته اند. اما چی کسانی میتوانند ماینر باشند؟ و سوال اساسی تر اینست که چرا این ماینر ها که تایید کننده تراکنش ها هستند، در شبکه خرابکاری انجام ندهند؟
اثبات میکنم کار انجام داده ام
در پاسخ به سوال اول میتوان گفت هر کسی می تواند در هرکجای دنیا با خرید دستگاه های ماینر به شبکه متصل شود و عملیات استخراج را انجام دهد. اما در پاسخ به سوال دوم باید گفت اول اینکه ماینر ها نمی توانند تراکنش های اشتباه را تایید کنند چون ما با یک شبکه توزیع شده سر و کار داریم که نود های (ماینرهای) آن در سرتاسر دنیا پخش هستند و اگر ماینری تصمیم بگیرد تراکنش اشتباهی را تایید کند بقیه اعضای شبکه به سرعت متوجه میشوند و تراکنش او نامعتبر میشود مگر اینکه 51 درصد شبکه با هم تصمیم بگیرند تراکنش اشتباهی را تایید کنند که عملا کاری غیر ممکن است. ( برای درک بهتر ماینینگ و نود های شبکه حتما مقاله بلاکچین چیست را بخوانید) و دوم اینکه که ماینر ها اگر کار خود را به درستی انجام دهند ( یعنی تراکنش ها را نایید کنند، آن ها را رمزنگاری کنند و در شبکه بلاکچین ذخیره سازی کنند) به صورت کاملا رندوم انتخاب میشوند و در ازای کاری که انجام میدهند به عنوان پاداش مقداری بیت کوین جایزه میگیرند. همه این منطق ها را ساتوشی ناکاموتو در پروتکل بیت کوین نوشته و اسم آن را اثبات انجام کار گذاشته.
اما این همهی آنچه ساتوشی در پروتکل بیت کوین نوشته نیست بریم و باهم بررسی کنیم که این نابغه اقتصاد و کامپیوتر چه چیزهای دیگری هم برای آن در نظر گرفته
هر آنچه که لازم است از پروتکل بیت کوین بدانیم
- ساتوشی در نظر گرفته که فقط باید تعداد 21 میلیون بیت کوین در دنیا وجود داشته باشد و با این کار ذخایر آن را محدود کرده است. تا به امروز حدود 18 میلیون و 300 هزار تای آن استخراج شده است
- ساتوشی در پروتکل بیت کوین نوشته که بعد از هر 210000 بلاکی که ماین میشود یا بعد از هر 4 سال دستمزد شبکه نصف شود که به این فرایند هوینگ بیت کوین می گویند. که با این کار عرضه بیت کوین با گذشت زمان کم خواهد شد به طوری که تخمین زده میشود فرایند استخراج آخرین بیت کوین تا سال 2140 طول بکشد
- سختی شبکه بیت کوین با توجه به تعداد ماینر ها متغییر باشد و بعد از هر 2016 بلاک افزایش یابد.
- حداقل 10 دقیقه برای اضافه شدن یک بلاک به شبکه طول بکشد. ساتوشی این ایده را برای این گذاشت که امنیت شبکه حفظ شود
- ظرفیت هر بلاک 1 مگابایت باشد. یعنی هر بلاک به اندازه 1 مگابایت از تراکنش ها را در خود جا دهد
نگه داری بیت کوین
برای نگهداری از بیت کوین و ذخیره آن باید از ابزاری که اصطلاحا کیف پول (wallet) بیت کوین نام دارد استفاده کرد. کیف پول میتواند شکلهای مختلفی داشته باشد و در سایت های مختلفی میتوانید آنها را بسازید. این نوع نگهداری از بیت کوین را که در بستر اینترنت انجام می شود را از اصطلاحا ذخیره گرم (hot storage) میگویند. با این شیوه از نگهداری، شما همیشه و هر زمان به آن دسترسی دارید و هر لحظه میتوانید آن را منتقل کنید. در این شیوه احتمال به سرقت رفتن آن نیز وجود خواهد داشت. از طرفی بیت کوین را به صورت آفلاین و به صورت سختافزاری نیز میتوان ذخیره کرد که آن را ذخیره سرد (Cold Storage) مینامند. به این ترتیب میتوان بیت کوین را از سرقت هکرهای احتمالی حفظ کرد. البته ذخیره سرد بیت کوین هم میتواند معایبی به همراه داشته باشد. مثلا برای انتقال بیت کوین از ولت های سخت افزاری همیشه یک مرحله اضافه تر باشد انجام شود.
مقاله انواع ولت ها و معرفی آنها را حتما بخوانید
پشتوانه بیت کوین چیست؟
من همیشه این سوال را با این سوال جواب میدهم پشتوانه طلا چیست؟
دو پشتوانه مهم برای فلز طلا وجود دارد
- مقبولیت همگانی طلا در همه ی جهان ارزشمند است و همه جهان آن را به عنوان یک فلز گرانبها قبول دارند اما میدانیم این توجه همگانی به فلز طلا یک شبه به وجود نیامده.
- دومین ویژگی که باعث ارزشمند شدن طلا شده است ذخایر محدود آن است اینکه میدانیم مقدار ثابتی طلا در جهان وجود دارد آن را ارزشمند کرده است.
با توجه به نکاتی که تا الان گفته شد، میدانیم بیت کوین هم دارای ذخایر محدود است. درسته هنوز نتوانسته مقبولیت جهانی را بدست آورد اما نکته مثبت اینجاست که اگر نمودار مقبولیت بیت کوین را نسبت به 10 سال گذشته رسم کنیم خواهیم دید که شیب آن به صعودی است.
کاربردهای بیت کوین چیست؟
خرید و فروش بیت کوین
بعد از اینکه اصول اولیه مربوط به رمزارزها را آموختید، گام بعدی این است که چگونه آنها را تهیه کنید. بیت کوین یک دارایی است. همچنین همانطور که احتمالا میدانید این دارایی فیزیکی نیست و به صورت دیجیتالی منتقل میشود. خرید بیت کوین از سایتهای فروشنده بیت کوین و یا بهطور مستقیم از طریق افراد دیگر انجام میپذیرد. شما می توانید با روشهای مختلفی مانند کارتهای اعتباری، حسابهای اینترنتی و یا حتی با سایر ارزهای دیجیتال، از سایتها یا افراد حقیقی، بیت کوین خریداری نمایید. برای خرید بیت کوین فرایند زیر را باید در نظر بگیرید:
۱- ساخت کیف پول بیت کوین
2-پیدا کردن فروشنده معتبر بیت کوین (سایت یا فرد حقیقی)
3- پرداخت پول توسط شما و انتقال بیت کوین از فروشنده به کیف پول شما
در اغلب موارد کسانی که بیت کوین خریداری کنند، خود به خود راه فروش آن را نیز یاد میگیرند، چون معمولا شما میتوانید از همان جایی که آن را خریدید، همان جا آن را به فروش هم برسانید. با این حال شاید از راههای مختلف دیگری مثل استخراج، فعالیتهای اینترنتی یا هدیه، بیت کوین کسب کرده باشید و حالا میخواهید آن را بفروشید. در اینجا دو راه معمول فروش بیت کوین را ذکر میکنیم. به طور کلی دو راه برای فروش بیت کوین در پیشروی شما وجود دارد:
۱- مراجعه به یک صرافی که ارزهای دیجیتالی خرید و فروش میکند. اگرچه طبق اعلام بانک مرکزی (تا زمان نوشتن این مقاله) خرید و فروش بیت کوین فعلا ممنوع است اما بعضی از صرافی ها به صورت آزادانه اقدام به خرید و فروش آن میکنند.
۲- مراجعه مستقیم به یک فرد که خریدار بیت کوین است. هیچ کس نمیتواند این روش خرید و فروش را کنترل کند و شما آزاد هستید.
ویژگی های فوق العاده بیت کوین
بیت کوین ویژگی های جالب و بعضا فوق العاده ای دارد که باعث میشود با پول های رایج تفاوتهای زیادی داشته باشید. تا اینجا به بعضی از این ویژگی ها در خلال مقاله اشاره شده است. اما مهم ترین ویژگی های بیت کوین به قرار زیر است:
غیر متمرکز بودن
بیت کوین غیر متمرکز است. یعنی به هیچ دولت و نهادی وابسته نیست و هیچ کس نمیتواند آن را کنترل کند. در واقع تولید و انتقال آن نیاز به نظارت هیچ ارگانی ندارد و یک رابطه کاربر به کاربر است (peer to peer)، در حالی که تمامی کاربرها نیز شاهد آن هستند.
تعداد محدود
تعداد بیت کوین های موجود محدود خواهد بود. حداکثر تعداد بیت کوین که میتواند وجود داشته باشد 21 ملیون است. پروتکل تولید و استخراج بیت کوین اجازه تولید بیش از این تعداد را نمیدهد. بنابراین تصور کنید زمانی را که تمام این 21 ملیون بیت کوین استخراج شود، در آن صورت شاید شاهد رشد خیره کننده قیمت آن باشیم! که پیش بینی میشود تا سال 2140 این امر طول بکشد.
ناشناس بودن دارندگان بیت کوین
برخلاف حسابهای بانکی که به نام واقعی شما متصل است، آدرس بیت کوین هرگز با نام واقعی شما کاری ندارد. بنابراین مشخصات دارندگان بیت کوین کاملا محرمانه باقی میماند. شاید این ویژگی بیت کوین چندان ویژگی مثبتی نباشد. به نظر بیل گیتس این پدیده بیش از همه به نفع متخلفان، تروریست ها و فرار کنندگان مالیاتی است زیرا تراکنش های مالی ناشناس، دقیقا همان چیزی است که آنها میخواهند. بیل گیتس میگوید “اصلی ترین ویژگی ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین، ناشناس بودن دارندگان آنهاست. به کمک بیت کوین، دولت ها برای کشف پولشویی و فرارهای مالیاتی افراد به مشکل میخورند و همچنین ردیابی کمک مالی به سازمان های تروریستی که با ارزهای دیجیتال انجام شده باشد، غیر ممکن میشود”.
انتقال سریع با هزینه کم
بیت کوین را میتوان با سرعت انتقال یک پیام متنی، منتقل کرد. به محض اینکه شبکه پرداخت را تایید کند، شما میتوانید بیت کوین خود را به سرعت به هر جایی که میخواهید ارسال کنید. شما اگر بخواهید مبلغی را بین دو کشور از طریق بانک جا به جا کنید حداقل 2 تا 3 روز زمان میبرد و کارمزد انتقال بسیار بالاخواهد بود اما در مورد بیت کوین این انتقال در عرض چند ساعت انجام خواهد شد با کارمزد خیلی کمتر از بانک به طوری که در تاریخ 19 ژانویه 2020 هزینه یک انتقال 445 میلیون دلاری با 25 سنت کارمزد انجام شد.
کاربردهای مختلف بیت کوین
کاربردهای بیت کوین فراتر از یک پول معمولی است. شما از پولهای رایج برای خرید و پرداخت استفاده میکنید. یکی از کاربردهای معمول بیت کوین نیز پرداخت آنلاین است. یک ارز دیجیتال نیز میتواند در فضای دیجیتالی مانند سایتها و اپلیکیشنهای موبایل برای خرید کالا یا خدمات مختلف بکار برده شود. به شرطی که سرویس مورد نظر پرداختهای بیت کوین را قبول کنند. تعداد شرکتهای کوچک و بزرگی که بیت کوین را برای پرداخت قبول میکنند روز به روز در حال افزایش است. کاربرد دیگر بیت کوین بحث انتقال پول است. درحالی که سرویسهای مالی مختلفی مثل PayPal که تراکنشهای بینالمللی را انجام میدهد، وجود دارد، اما آنها درخواست کارمزدهای زیادی را در ازای هر تراکنش میکنند. دیگر روشهای پرداخت نقطه به نقطه نیز معمولا محدودیتهای خاصی دارند. مثل محدودیتهای مکانی (به عنوان مثال تحریم بودن یک کشور) و محدودیت سقف مقدار انتقالی. با وجود تحریمهایی که کشورهای مختلف بر علیه هم اعمال میکنند، یک شبکه غیرمتمرکز مانند بیتکوین راهی ساده و کمهزینه برای نقل و انتقال پول بین افراد فراهم کرده است. به همین دلیل است که کاربران عادی در حال گرویدن به استفاده از ارزهای دیجیتالی هستند. این ارزهای دیجیتالی علاوه بر امن بودن، به شما امکان ارسال به هر نقطه از دنیا را بدون هیچ واسطه ای میدهد.
با بیت کوین چه چیزی میتوان خرید؟
با بیت کوین همه چیز میتوان خرید. محدودیت خاصی در این زمینه وجود ندارد. اما باتوجه به ماهیت کسب و کارهای مختلف، معمولا شرکت هایی که به نوعی با فناوری دیجیتالی سر و کار دارند بیشتر از سیستم پرداخت بیت کوین استقبال کرده اند. خرید کردن با بیت کوین کاملا مشابه خریدهای آنلاین معمولی است. همانطور که در خرید اینترنتی شما پس از انتخاب محصول مورد نظرتان، وارد درگاه پرداخت میشوید و با وارد کردن اطلاعات کارت بانکی مبلغ مورد نظر را پرداخت میکنید، در این روش جدید بیت کوین این کار را برای شما انجام میدهد. همچنین به صورت آفلاین نیز میتوانید هزینه کالای خود را با بیت کوین پرداخت کنید. در روشهای آفلاین مانند خرید یک فنجان قهوه از یک کافی شاپ، با استفاده از کیف پول بیت کوین که میتواند هر دستگاهی مانند گوشی همراهتان باشد، تنها با اسکن کردن QR کد، پرداخت خود را به آسانی انجام میدهید. اما در حال حاضر تعداد کسب و کارهایی که پرداخت بیت کوینی را پشتیبانی میکنند بیشتر در حوزه فناوری دیجیتالی قرار دارند. برای مثال کمپانی های بازیهای ویدئویی معمولا این امکان را ایجاد کرده اند. همچنین مایکروسافت یکی از بزرگترین شرکتهای فناوری در جهان است که به کاربران این امکان را میدهد که حسابهایشان را با بیت کوین شارژ کنند. همچنین کسب و کارهای مربوط به توریسم و گردشگری، بیشتر تمایل به استفاده از خدمات پرداخت به وسیله بیت کوین را دارند.
جمع بندی
در این مقاله سعی کردم به اکثر سوالات مهم درباره بیت کوین پاسخ روشنی بدهم. در حال حاضر استفاده از بیت کوین و رمز ارزها در حال آزمون و خطا است اما بسیاری از پژوهشگران به آینده آن امیدوار هستند. همان طور که گفتیم بیت کوین مزیت های زیادی نسبت به ارزهای رایج دارد، و کاربردهای آن تنها به پرداخت خلاصه نمیشود. آیا زمانی فرا خواهد رسید که بیت کوین یا هر رمزارز دیگری به طور کامل جایگزین پول های کاغذی شوند؟ به نظر میرسد تا آن زمان، راه زیادی باقی مانده است. دولت ها هنوز بیت کوین را به عنوان پول به رسمیت نمیشناسند. استفاده از ارزهای دیجیتالی مشکلاتی نیز دارد که قطعا برای رشد دایره استفاده از انها، باید این معایب بر طرف گردد.
بسیار کامل و جامع خیلی قابل فهم بود برام
ممنونم
و سوال مهمی که نتونستم درکش کنم آیا اطلاعاتی در بیتکوین ذخیره میشه فقط اطلاعات مالی است یا اطلاعات دیگری مثل عکس یا داده های دیگری را میتوان در آن دخیره کرد.